Ainult jõed voolavad vabalt

Lavastus
Lavastaja
Lauri Lagle
Etenduse pikkus
2 tundi
Esietendus
25.08.2022

"Ainult jõed voolavad vabalt" on kontsert inimesest. Jah, kontsert. Katkematu muusikaline rännak rokib, kisendab, hellitab, igatseb, pettub, unistab. Mängitakse trumme, kitarre, paaniflööti ja kummipalli. Pannakse käed rinnale risti või silmade ette ja lauldakse. See on, nagu vaataks üht hiigelsuurt maali, või nagu loeks üht paksu romaani, või nagu hulguks mööda lõppematut linna, otsimata midagi kindlat, kuid ometi liikudes tunde ja tunde. Kui oled kord alustanud, siis lõppu ei oota.

Lavastus on lavastaja Lauri Lagle ning tema trupi neljas koostöö. Ühine ekspeditsioon algas peaaegu kolm aastat tagasi. Näitlejate vahetu energia, kummastavad ja meeldejäävad atmosfäärid, igatsus tõusta argisest kõrgemale, aga samas argisest kinni hoides - need eesmärgid on kandnud seniseid lavastusi. "Ainult jõed voolavad vabalt" on puhas laks otse hinge.

Eesti Teatriauhinnad 2023: Lavastus on nomineeritud parima kunstniku - Arthur Arula - ja meeskõrvalosa - Sander Roosimägi - kategooriates

NB! Laval kõlavad valjud helid.

Lavastus on valminud Ekspeditsiooni ja Von Krahli Teatri koostöös.

Esietendus 25. augustil 2022 Noblessneri valukoja Nobeli saalis.

Kui Lagle eesmärk on teosega tabada inimese olemust – on ju siiski tegu «kontserdiga inimesest», nagu ütleb lavastuse tutvustus –, siis ilmutab see olemus end publikule äärmiselt kompleksse ja ulatuslikuna.
Postimees / Karin Allik
„Ainult jõed voolavad vabalt“ on võimas ja julge avaldus, kus elu mõiste on laiem kui päevauudiste kontekst, teisalt ka argisem. Meie väiksed totrad elud on meile siiski armsad ja bändivormis saab neid omavahel ühendada.
Eesti Päevaleht / Valner Valme
Võib-olla nõuab meie küüniline aeg sellist vastupidavust, mida “Ainult jõed voolavad vabalt” meile näitab.
EDASI / Silvia Pärmann
Loomingus on järjepidevus väga oluline, järjepidevuseta ei saa jõuda sügavamale, järjepidevusega tekivad pikemad sisulised loomingukaared.
Postimees / Andrus Karnau
"Sõnade mitte kasutamine on seotud praeguste ärevate aegadega. Sõna on praegu jõuetu. Ja selles on mingi pettumus, ei usu piisavalt sõnu enam või sõnad muudavad vähe või liiga aeglasemalt. Muusika saab lähemale ja sügavamale, pettumusaste on väiksem, mulle tundub." / Lauri Lagle/
Klassikaraadio / Lisete Velt
"See on unistus. Püüdlus, kuhu poole me liigume. Kui talv tuleb raske ja lootus kaob ja mõtted on segamini ning enam arutelda ei taha, sõnadega end väljendada, siis mis tunduks parem, kui võtta pasun või teha uuah. Hakkasime otsima teise väljandusvahendeid. See oli pikk otsimine koos." / Lauri Lagle /
Vikerraadio / Kadi Jaanisoo, Taavi Libe
"Looming ongi kriis. Konstantne Aga läbi kriiside kokku kasvataksegi." / Jörgen Liik /
Lisete Velt / Klassikaraadio
Mulle tundus, et seekord tajusin nende silmis isegi teatavat maniakaalset sädet, mis väljendas sisemist kaifi mõttest, et astume üheskoos veel õhemale jääle. Me ei lähe proovisaali õnnestuma, vaid otsima.
Sirp / Eero Epner
Põhimõtteliselt öeldakse siin ju, et me ei pea pilku tingimata pöörama kõrge ja jumaliku poole. Transtsendents võib ilmsiks saada ka argisuses eneses ja muusika on lihtsalt suurendusklaas, mille abil võiksime seda näha.
Teater. Muusika. Kino. / Tõnis Kahu
Mulle meeldib Lagle eesmärk kaotada verbaalne dramaturgiline kude ning taasluua see puhtalt materjali vastupanu ületamise kaudu, sedapuhku siis näitlejatena pillide taga.
Sirp / Madis Kolk
"Ma kujutan ette, et Lauri Lagle maailmad on alati mitmekorruselised ja tundlikud." / Madis Kolk /
Vikerraadio / Maiste/Oidsalu/Kolk
KavaLavastusedTekstidEkspeditsioonistKontakt